Didcot montage

Didcot Station and Gateway - Latest Developments

Station Forecourt Improvements

Work on a major project to transform the forecourt at Didcot Parkway Station started in September 2012.

The £6.7 million redevelopment led by Oxfordshire County Council will ensure the area's major transport gateway is prepared for the housing and jobs growth expected in Didcot and Science Vale UK over the next decade.

The project will create a larger, more user-friendly interchange allowing better access for pedestrians, motorists, buses and cyclists by reorganising the land available.

Several of the existing parking areas have already been redeveloped and reopened.

The project is supported by South Oxfordshire District Council, Network Rail and First Great Western, who have worked closely with the county council for several years to develop the project.

Key features include:
Larger taxi rank with covered waiting area
Dedicated drop-off and pick-up area
Short-stay waiting bays
Disabled parking with step-free access
Secure cycle parking and motorcycle parking
Pedestrian piazza with seating and a glazed atrium and walkways
Extra bus stops with electronic real-time information
An improved East Car Park
Better security with CCTV and new lighting
New drainage to alleviate flooding
Completion of a cycle route serving the station

The project will take around 18 months to complete, with work carefully planned to ensure the station remains fully operational throughout this time. More information will soon be available at the station.

Funding for the project has come from a number of sources, with around £5 million from the county council (of which £4m has come from developer contributions), £800,000 from South Oxfordshire District Council and a further £900,000 from the Government, which the district council has allocated to the scheme.

Creating a gateway to Didcot

Many local people feel that the first impression of Didcot when visitors leave the station is not very good. The Council would like to see the site opposite the station redeveloped so that a welcoming gateway to Didcot and Science Vale UK is created.

Savills Planning and Urban Design are proposing to redevelop of land located opposite the entrance to Didcot Parkway Station.

Savills’ proposal comprises the provision of a new public square south of Station Road, opposite the entrance to Didcot Parkway Station, traffic calming on Station Road, a small public space to the north of the former Jet garage and a mixed use development including a hotel, serviced apartments, office, retail, restaurant, a children’s nursery and residential units including apartments and houses, together with associated car parking, including a multi storey to the north of Station Road, and servicing arrangements.  To read a summary of the proposals please click on Summary of Consultation Proposals (1.6 MB) PDF .

For enquiries please see www.savills.co.uk

Last reviewed: 09 - 12 - 2013

Was this page helpful?YesNo