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South and Vale informal guidance 

- PARISH POLLS 
 

PARISH POLLS – A SUMMARY 

A Parish Poll provides an opportunity for local electors to express an opinion 

on a specific matter either by giving an answer to a question or an 

appointment to any office. They arise from Schedule 12 of the Local 

Government Act 1972 and are carried out in accordance with the Parish and 

Community Meetings (Polls) Rules 1987.  The poll must be requested via a 

Parish Meeting which is distinct from a meeting of parish councillors. 

 

Trigger 

Paragraph 18 of Schedule 12 of the Local Government Act 1972 provides that 

a ballot of local government electors can be called on any question arising at 

a parish meeting.  

 

At the Parish Meeting the poll can be demanded 

(a) With the consent of the person presiding at the meeting or 

(b) At the request of either 10 electors or one third of electors present and 

voting whichever is less  

 

The request for a Poll cannot be subject to a vote at the meeting.  It is only the 

wording of the question that can be voted upon. 

 

Question 

The poll may be on (a) a question or (b) the appointment to an Office. If a Poll 

is demanded on a question, the wording of the question can be debated and 

voted upon at the Parish Meeting. 

 

The question agreed at the Parish Meeting will be replicated on the ballot 

paper.  It is therefore important for the original motion and final agreed 

question to be phrased in such a way as to enable a YES/NO response to be 

given, and the question must not be vague or lend itself to double-negative 
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answers.  The format of the ballot paper is prescribed in the Parish and 

Community Meetings (Polls) Rules 1987. 

 

Once the wording has been agreed at the Parish Meeting it cannot be 

changed. 

 

The proposer of the question becomes a key figure in the subsequent poll, 

and he or she will have many of the rights of a candidate at any other 

elections, including the appointment of polling agents to attend inside the 

polling stations and the appointment of counting agents to attend at the count. 

The proposer’s name and address will need to be recorded by the clerk of the 

meeting. 

 

The Chairman of the meeting must notify the Returning Officer at South 

Oxfordshire / Vale of White Horse District Council as soon as possible and 

give such particulars as will enable them to give notice of poll:  

(a) Date of parish meeting 

(b) Chair of parish meeting 

(c) Name and address of the Proposer 

(d) The question(s) agreed at the parish meeting 

 

It is also helpful to receive a copy of the Parish Meeting minutes. 

 

If the Parish Meeting validly requests a poll on more than one question then 

both/all polls will usually be held on the same day.  This will normally be in the 

form of separate ballots for each question (one question per ballot paper) held 

on the same day. 

 

KEY FEATURES OF A PARISH POLL 

• There is no provision for the issue of poll cards. 

 

• A Notice of Parish Poll will be displayed in the Parish not less than five 

days before the Poll, and also by the District Council on their website 

and at their offices.  
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• There is no provision for absent voting (i.e. voting by post or 

appointing a proxy to vote on your behalf). Polling therefore is only in 

person at the polling station. 

 

• Only local government electors can vote at parish meetings and the 

poll. 

 

• There is no provision for a Parish Poll request to be cancelled/revoked 

once the Parish Meeting has agreed it. 

 

• Polling will be from 4pm to 9pm on the day fixed by the Returning 

Officer between 14 and 25 days (inclusive) after the poll was 

demanded. 

 

• A Parish Poll cannot be combined with any other type of election 

(Section 15 Representation of the People Act 1985 and the 

Combination of Polls Regulations). 

 

• The motion proposed and agreed at the Parish Meeting is reproduced 

as the question on the ballot paper. It is therefore important for the 

original motion to be phrased in such a way as to enable a YES/NO 

response to be given. 

 

• The cost of a Parish poll has to be met entirely by the Parish Council or 

Parish Meeting concerned under Section 150(7) of the Local 

Government Act 1972 and an invoice will be raised in due course. 

 

• The result is not binding on the Parish, Town or Community Council, 

however the subject of the poll must be within the remit of the Parish 

Council. 

 

CALLING THE PARISH MEETING  
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Section 9 of the Local Government Act 1972 states that ‘for every parish there 

shall be a parish meeting for the purpose of discussing parish affairs and 

exercising any functions conferred on such meetings by any enactment…’ 

Section 13 of the Act states that ‘the parish meeting of a parish shall consist of 

the local government electors for the parish’. 

 

A parish meeting can be called by the Chairman of the Parish Council, two 

parish councillors or six local government electors for the parish.  Seven days 

notice has to be given. 

 

It is for the Parish to ensure that the meeting is called and conducted in 

accordance with all relevant legislative and procedural requirements. 

 

AT THE PARISH MEETING 

The chairman of the parish council is entitled to attend, and if he/she is 

present, he/she shall preside over the meeting. If he/she is absent, the vice-

chairman (if any) shall, if present, reside. If the chairman and vice-chairman 

are absent, the meeting may appoint a person to chair the meeting. 

 

If 10 electors or 1/3 of those present requests a parish poll, one has to be 

held.  This request is absolute.  There is no vote; it is a request that has to be 

actioned.   

 

The meeting does, however, vote on the question which is to be put in the 

poll, and each local government elector present may give one vote and no 

more on any question. 

 

There is no requirement for the Clerk to the Parish Meeting to record the 

names and addresses of all those electors, but the request must be from local 

government electors for that parish.  The Parish Clerk can request a copy of 

the current Register of Electors for the Parish from the Electoral Registration 

Officer for the purposes of “establishing whether any person is entitled to 

attend and participate in a meeting or take any action on behalf of the parish 

or community as the case may be”. 
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Immediately following the meeting, notification should be sent to the Returning 

Officer stating that the motion has been passed along with the proposer’s 

name and address. 

 

If the Parish Meeting passes more than one question/motion, then each shall 

be treated as a separate poll.  Once passed, a motion cannot be cancelled 

and must proceed to poll. 

 

THE POLL 

The poll will be run in accordance with The Parish and Community Meetings 

(Polls) Rules 1987 (as amended by the Parish and Community Meetings 

(Polls) (Amendment) Rules 1987): 

 

• A Parish Poll must be held within 14 and 25 working days of the date of 

the parish meeting when the parish poll was demanded.   

 

• Voting will be in person only between the hours of 4pm and 9pm. 

 

• The ballot paper will require the elector to answer “yes” or “no” to the 

question. 

 

• The most recently published Register of Electors will be used for the 

poll.   

 

• All local government electors in the Parish are entitled to vote - there 

are no provisions for a ward poll. 

 

• Only the Returning officer, their clerks, the proposer of the question 

and electors are entitled to enter the polling station. 

 

• The proposer can appoint a polling agent up to 3 days before the date 

of the poll. 
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THE COUNT 

The proposer is the only person entitled to attend the count along with the 

Returning Officer and their clerks.  However, the Returning Officer may invite 

additional persons to attend. 

 

The proposer can appoint a counting agent up to 3 days before the date of the 

poll. 

 

The count will normally be held immediately after the close of poll, at the 

discretion of the Returning Officer. 

 

There is no provision for any attendees to call for a recount. 

 

The declaration of result will be posted at the count venue and on the District 

Council’s website.  A copy will be sent to the Proposer, the Parish Clerk and 

the Chair of the Parish meeting. 

 

FURTHER GUIDANCE  

This guidance note has been provided to assist parish councils with basic 

guidance.  The Returning Officer at South Oxfordshire and Vale of White 

Horse District Councils is not permitted to advise Parish, Town, or Community 

Councils.   

 

Should a parish need further guidance or advice then they should seek their 

own independent advice or contact the Oxfordshire Association of Local 

Councils (OLAC) https://www.oalc.org.uk/   

 

The Returning Officer accepts no responsibility for guidance provided in this 

document – it is for the Parish to satisfy themselves that their actions are 

compliant with all relevant legislation. 

 

 

 

 

https://www.oalc.org.uk/
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The Parish and Community Meetings (Polls) Rules 1987 

https://www.legislation.gov.uk/uksi/1987/1/contents/made 

 

The Parish and Community Meetings (Polls) (Amendment) Rules 1987 

https://www.legislation.gov.uk/uksi/1987/262/contents/made 

 

Local Government Act 1972  

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1972/70/contents  

 

NALC – Legal Briefing L18-07 Parish Polls, 13 November 2007 

 

https://researchbriefings.files.parliament.uk/documents/SN03409/SN03409.pd

f  
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